Leteći taksi postaje realnost | Ekonomist

Leteći taksi postaje realnost

Prva leteća taksi služba u svijetu počeće svoj probni servis u Dubaiju krajem ove godine.

Njemačka firma Volocopter GmbH prošlog mjeseca je u Dubaiju testirala svoju letjelicu VTOL, koja koristi 18 tihih rotora i ima dva sjedišta, a napaja se električnom energijom. VTOL je predstavljen i na ovogodišnjem GITEX festivalu tehnologije:

U saradnji sa Upravom za puteve i saobraćaj (Road and Transport Authority) u Dubaiju, Volocopter će pokrenuti incijalni probni servis autonomnog vazdušnog taksija (autonomous air taxi) krajem ove godine.

Najveći grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima plan da do 2030. godine 25% prevoza putnika bude vršeno autonomnim transportnim sredstvima. To je dio državne strategije, koja uključuje i leteće automobile, kao i saradnju sa Hyperloop One projektom.

U Volocopteru naglašavaju da se radi o bezbjednom, tihom i ekološkom načinu transporta, koji će uvesti revoluciju u saobraćaj u velikim gradovima. Projekat je privukao i velike investitore, kao što su automobilska kompanija Daimler i internet preduzetnik Lukaš Gadovski.

Kako je izgledao prvi probni let u Dubaiju, možete pogledati u video klipu:

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top