Lenovo više nije najveći proizvođač računara | Ekonomist

Lenovo više nije najveći proizvođač računara

Kineski Lenovo nije, poput svojih najvećih konkurenata, u posljednja tri mjeseca zablježio rekordne poslovne rezultate. Prema najnovijem izvještaju, kvartal od aprila do juna ove godine prvi je nakon septembra 2015. godine u kojem je kompanija zabilježila gubitak (od 72 miliona dolara). Prihodi su ostali stabilni i iznose 10,1 milijardu dolara.

Najveći uzrok lošijeg rezultata u Lenovu vide u stalnom porastu cijene memorijskih čipova te u nestašici određenih drugih komponenti, poput baterija, što je uzrokovalo probleme u proizvodnji računara.

Kako bi održali svoju zaradu u Lenovu najavljuju da bi do kraja godine mogli početi da podižu cijene svojih računara – iako im je prodaja već u ovom tromjesečiju pala za oko 6%. Globalno tržište računara u padu je oko 3%, što znači i da je kineska kompanija počela da gubi tržišni udio.

Tako je, nakon dužeg vremena, na vrh ljestvice vodećih svjetskih proizvođača računara nakon juna zasjeo HP, poguravši Lenovo na drugo mjesto. Uprkos tome, generalni direktor kompanije Yang Yuanqing optimista je što se tiče budućnosti – pogotovo kad je riječ o poslovanju u segmentu mobilnih uređaja.

Telefoni su bili jedini segment od kojeg su kompaniji u posljednja tri mjeseca prihodi porasli, i sada čine oko 17% njihovog poslovanja, iako je i ta divizija još uvek u gubitku.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top