Lego paniči Možda nemamo dovoljno kockica | Ekonomist

Lego paniči Možda nemamo dovoljno kockica

Sa približavanjem praznika, kompanija Lego sve više strahuje da, iako rade punom parom, njene fabrike neće moći da proizvedu dovoljno šarenih kockica.

Danska kompanija, trenutno broj jedan na svjetskom tržištu igračaka, nije u stanju da predvidi potražnju, što bi moglo da dovede do nestašice kockica, odnosno do toga da neke narudžbine ne budu blagovremeno realizovane.

“Nećemo biti u mogućnosti da isporučimo sve narudžbine klijenata do kraja godine”, kazao je za Rojters Roar Trangbek, predstavnik kompanije Lego.

On je odbio da precizira koje bi linije igračaka i evropske zemlje ta nestašica mogla da pogodi.

“Ovo je izuzetna situacija, premašuje naša i predviđanja naših kiljenata”, istakao je Trangbek.

“Naše fabrike rade maksimalnim kapacitetom i učinićemo sve da zadovoljimo potražnju”, naveo je on.

Prihodi danske kompanije porasli su u prvoj polovini godine za 18 odsto, dostigavši 14 milijardi danskih kruna (1,88 milijardi evra). Time su premašili prihode američkih kompanija Matel i Hasbro.

Kompanija Lego nije kotirana na berzi i još je u vlasništvu porodice osnivača Olea Kirka Kristijansena. Nakon što je za Božić 2013. bio suočen sa sličnom nestašicom u pojedinim zemljama, uključujući Dansku i Kanadu, Lego je prošle godine uložio više od tri milijarde kruna u proširenje postrojenja i opreme kako bi povećao proizvodnju.

Lego trenutno gradi novu fabriku u Kini, sto kilometara od Šangaja, koja bi trebalo da počne sa radom 2017.

Danska kompanija trenutno ima pogone u matičnoj zemlji, Mađarskoj, Češkoj i Meksiku.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top