Lavrov: Rusija će protjerati britanske diplomate | Ekonomist

Lavrov: Rusija će protjerati britanske diplomate

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavorv najavio je da će protjerivanjem britanskih diplomata njegova zemlja svakako odgovoriti na odluku Londona da protjera 23 ruska zvaničnika povodom trovanja jednog bivšeg špijuna. Lavrov je rekao de će to biti uskoro i dodao da će Moskva o tome zvanično obavijestiti London. On je ocijenio da je cilj britanske tvrdnje o povezanosti Moskve s trovanjem, da pažnju javnosti skrene s britanskog izlaska iz Evropske unije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas rekao da će odluku o tome kako će odgovoriti Londonu, donijeti predsednik Vladimir Putin i da nema sumnje da će izabrati opciju koja najbolje odražava ruske interese.

Britanska premijerka Tereza Mej je juče najavila niz mjera protiv Rusije, uključujući protjerivanje 23 Rusa identifikovana kao “neprijavljeni obavještajni zvaničnici”, i zamrzavanje bilateralnih kontakata, ocijenivši da je Moskva kriva za trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, njegove ćerke i jednog britanskog policajca.

Šef diplomatije VB, Boris Džonson rekao je danas da je Rusija protiv njih upotrijebila nervni agens vojnog kvaliteta da pošalje jasnu poruku, da oni koji se suprotstave ruskoj državi zaslužuju da se uguše sa svojih 30 komada srebra. Džonson je rekao za BBC da postoji poruka u samozadovoljnom sarkastičnom odgovoru Moskve na zahtjev Velike Britanije da objasni kako je nervni otrov “novičok”, razvijen u sovjetskom programu, upotrijebljen protiv Skripalja u engleskom gradu Solsberiju. Džonson je rekao da ruska vlada želi istovremeno da to demantuje, i da glorifikuje sve.

– Oni su izabrali taj nervni agens da pokažu da se radi o Rusiji koja će se osvetiti onima u svojim službama koji možda pomišljaju da odbjegnu ili koji vjeruju u neke druge vrijednosti – rekao je ministar Džonson.

Komentariši

Top