Lako je Mađarskoj kad ima ovakve gigante | Ekonomist

Lako je Mađarskoj kad ima ovakve gigante

Industrijska proizvodnja je u Mađarskoj u junu porasla 11 odsto na godišnjem nivou, saopštio je Zavod za statistiku u Budimpešti.

Automobilski sektor bio je ključni motor rasta cjelokupne industrije, uz rast proizvodnje od 21,2 odsto na godišnjem nivou, navodi zavod, a prenosi agencija MTI.

Proizvodnja računara, elektronike i optičke opreme porasla je 12 odsto, proizvodnja gume 22,7 odsto, farmaceutskih proizvoda 14,1 odsto, a hrane tri odsto.

Dva faktora uticala su na rast industrijske proizvodnje u junu, rekao je za televiziju M1 državni sekretar u mađarskom Ministarstvu ekonomije, Bela Glatfelder.

Jedan je to što su kompanije u industriji bolje koristile postojeće kapacitete uz izgradnju novih, a drugi snažna inostrana tražnja automobila proizvedenih u Mađarskoj, od čega su korist ostvarili i sektori proizvodnje elektronike i guma, kazao je on.

U Mađarskoj svoje fabrike za proizvodnju automobila imaju Audi, Mercedes i Suzuki, koji je u martu ove godine otvorio novi pogon za proizvodnju marke “vitara”.

Prošle godine neto vrijednost automobilske industrije u Mađarskoj iznosila je 6.651 milijardu forinti (21,5 milijardi evra), što je porast od 23 odsto u odnosu na 2013. godinu, pokazuje zvanična statistika.

Automobilska industrija učestvuje sa 25 odsto u ukupnom mađarskom izvozu, a 93 odsto cjelokupne proizvodnje vozila i automobilske opreme namjenjeno je izvozu, od čega polovina ide u Njemačku.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top