Lagarde: Program ECB nije dovoljan | Ekonomist

Lagarde: Program ECB nije dovoljan

Bilionski program kupovine obveznica Evropske centralne banke trebalo bi da pomogne jačanju eurozone, ali sam neće biti dovoljan bez reformi, ocijenila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

“To bi trebalo pomoći, ali samo to neće biti dovoljno za oživljavanje evropske ekonomije i podsticanje rasta.”

Potrebne su duboke strukturne reforme koje će pomoći konkurentnosti, rekla je Lagarde komentarišući saopštenje ECB o ubrizgavanju stotina milijardi eura novog novca u eurozonu.

ECB je donijela u četvrtak odluku bez presjedana u istoriji eurozone, proširivši program kupovine imovine i na državne obveznice, i to u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura.

“Vidjećemo hoće li djelovati”, odgovorila je Lagarde za televiziju France 2 na pitanje o ECB planu, pozivajućii vlade da sprovedu strukturne reforme.

“Povjerenje je ključ. Postoji ozbiljan rizik, protiv kojeg ECB djeluje, od vrlo slabe inflacije ili čak deflacije”, dodala je čelnica MMF.

 

Izvor: Beta, Bizlife
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top