Lagard: Svjetska ekonomija pokazuje znake nervoze

Svjetski ekonomski rast posustaje zbog sve izraženijih trgovinskih napetosti i strožih uslova finansiranja, ali bi u drugoj polovini godine moglo da ga podstakne odlaganje podizanja kamatnih stopa u ključnim ekonomijama, saopštila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

– Svjetska ekonomija pokazuje znake nervoze nakon dvogodišnjeg perioda stabilnog rasta, a šanse su neizvjesne i ranjive na trgovinske napetosti, Brexit i šokove na finansijskim tržištima – rekla je Lagard uoči proljećnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke, naredne sedmice u Vašingtonu.

MMF je u januaru prognozirao da će svjetska ekonomija u ovoj i narednoj godini porasti oko 3,5 odsto, slabije nego u proteklih nekoliko godina, ali još razumnim tempom, navodi se u tekstu govora koji bi Lagarde trebala da održi danas u američkom Ministarstvu trgovine.

– U međuvremenu je rast dodatno usporio, kao što ćete vidjeti u našim ažuriranim prognozama koje će biti objavljene iduće sedmice – navodi se u tekstu govora.

MMF, prema njenim riječima, ne očekuje recesiju u kratkoročnoj perspektivi, a američka centralna banka pobrinuće se strpljivijim tempom normalizacije monetarne politike za podršku rastu u drugoj polovini ove i na početku iduće godine.

Lagard ipak upozorava da će manevarski prostor mnogih zemalja u slučaju nove recesije biti ograničen s obzirom na visoki javni dug i niske kamatne stope u godinama nakon finansijske krize. Stoga, smatra ona, vlade moraju mudrije koristiti instrumente proračunske politike.

Lagard će predstaviti i novo MMF-ovo istraživanje koje pokazuje da sve veće trgovinske barijere štete ulaganjima u fabrike, mašine i otvaranje novih radnih mjesta. MMF smatra i da bi uvođenje 25-odstotnih carina na kompletnu trgovinsku razmjenu između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine značilo slabiji rast američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) 0,6 odsto, te kineskog 1,5 odsto.

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je uvođenjem 25-odstotnih carina na uvoz svih dobara iz Kine ako dvije strane pregovorima ne riješe spor.

Potpredsjednik kineske vlade trebalo bi da doputuje u Vašington na novi krug pregovora koji počinje u srijedu.

– U trgovinskom ratu nema pobjednika. Zato moramo sarađivati kako bismo smanjili trgovinske prepreke i modernizirali globalni trgovinski sistem – zaključila je Lagard.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top