Lagard: Šta će biti sa SAD | Ekonomist

Lagard: Šta će biti sa SAD

Direktorka MMF Kristin Lagard smatra da “komplikovana” poreska reforma u SAD ima pozitivne ali i negativne efekte.

Objasnila je da kratkoročan nagli rast može da izazove pregrijevanje američke privrede i problematičan rast javnog duga.

Lagard je, u današnjem intervjuu agenciji Rojters, rekla da bi smanjenje poreza moglo da podigne stopu privrednog rasta SAD-a za oko 1,2 procentna poena tokom tri godine do 2020. godine, što bi trebalo da pomogne i ubrzanju globalnog rasta i trgovine u najmanje nekoliko godina.

“Povećanje privrednog rasta u SAD i činjenica da su Sjedinjene Države veoma otvorena ekonomija, vjerovatno će uticati i na rast američke tražnje za robom iz drugih ekonomija širom svijeta, i to je i pozitivno”, navela je šefica MMF-a, koja se nalazi na jednonedjeljnoj turneji u Indoneziji.

Obimna poreska reforma, kojom se najviša stopa korporativnog poreza smanjuje sa 35 na 21 posto i pojednostavljuju mnoge procedure, u skladu je sa nekim od preporuka MMF-a, budući da je Vašington usvojio jednostavniji i efikasniji zakon o oporezivanju preduzeća. Lagard je, međutim, upozorila da taj plan preti da “potpali” i inflaciju.

“Zbog stimulativnog uticaja koji će imati na privredni rast i zato što ekonomija SAD već raste punim kapacitetom, poreska reforma bi mogla da utiče na pregrijevanje privrede, što bi zauzvrat moglo da dovede do podizanja zarada, povećanja inflacije, i da prouzrokuje zaoštravanje monetarne politike, uz rast kamatnih stopa”, objasnila je.

Novi predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je juče u Kongresu da će se držati pristupa “postepenog” povećanja kamatnih stopa ove godine. Bez obzira na to, veće stope će izazvati izvjestan odliv kapitala sa tržišta u usponu, rekla je Lagard.

Veću brigu, međutim, za Lagardovu predstavlja povećanje budžetskog deficita i duga SAD-a, čija će stopa rasta, kako kaže, početi da se smanjuje tek od 2022.

“Dakle, kada udružite smanjeni rast i smanjene prihode završite vjerovatno sa povećanim fiskalnim deficitom koji će uticati na nivo duga Sjedinjenih Država. Mi nismo podržali povećanje duga, niti povećanje deficita. Naprotiv”, rekla je Lagard za Rojters.

Komentariši

Top