Lagard poziva Evropu da „olakša“ grčki dug | Ekonomist

Lagard poziva Evropu da „olakša“ grčki dug

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard ocijenila je da su pregovori Atine sa njenim kreditorima iz eurozone tek na „pola puta“ i ponovo pozvala Evropljane da olakšaju taj dug.

“Ono što sam vidjela tokom dvije posljednje nedjelje ide u dobrom pravcu, ali smo na pola puta”, rekla je Lagard u Briselu u obraćanju u evropskom ekonomskom institutu Brojgel (Breugel).

Za manje od deset dana svi ministri eurozone će se naći u Vašingtonu na proljećnom sastanku MMF i škakljivo pitanje grčkog duga trebalo bi da se nađe u centru njihovih razgovora.

Razgovori između Atine i njenih kreditora, eurozone i MMF, već mjesecima tapkaju u mjestu zbog čega je blokiran nastavak realizacije trećeg plana pomoći od 86 milijardi dolara koji je dogovoren u julu 2015. i traje do jula 2018. godine.

Prošle nedjelje grčka vlada obavezala se na sprovođenje ekonomskih mjera 2019. i 2020 da zadovolji svoje kreditore. To bi trebalo da otvori put za isplatu nove tranše kredita, koji je potreban Atini pošto treba da isplati kreditorima više od sedam milijardi eura u julu.

Lagard je rekla da će u sljedećoj etapi biti potrebno da se nađe dobro sprovođenje tih preuzetih obaveza i dodala da je najteže usaglasiti detalje.

Kako je rekla, kada se to jednom uradi treba da se raspravlja o održivosti grčkog duga i dodala: „mi znamo da će olakšanje duga biti potrebno“.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top