Lagard: MMF spreman da spase ekonomiju Venecuele

Međunarodni monetarni fond spreman je da spase ekonomiju Venecuele, ali taj zadatak je toliko težak da će zahtijevati pomoć i šire međunarodne zajednice, rekla je direktorka MMF-a Kristin Lagard.

– Čim dobijemo upit od legitimnih vlasti u toj državi da dođemo i pomognemo, to ćemo i uraditi – rekla je Lagard, prenosi AP.

MMF se još nije izjasnio da li podržava samoproglašenog predsjednika Venecuele Huana Gvaida ili predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, koji je osvojio svoj drugi mandat na izborima prošle godine, a koje su mnoge države proglasile nelegitimnim.

Lagard je potencijalnu ekonomsku pomoć Venecueli nazvala nevjerovatnim zadatkom, jer će MMF morati da prikupi dosta informacija koje su bivši predsjednik Venecuele Ugo Čavez i njegov nasljednik Maduro odbili da podijele sa organom.

Prema njenim riječima, ukupna suma koja će morati da bude pružena Venecueli je značajna, ali nije iznijela tačan iznos.

– Otvorićemo naš novčanik, razmišljaćemo i postaraćemo se da je naše srce na pravom mjestu kako bismo pomogli najsiromašnijima i najpogođenijima – rekla je Lagard, prenosi AP.

Ekonomija Venecuele smanjila se više od polovine od 2013. godine, prema podacima sa kojima raspolaže MMF. Zbog hiperinflacije i nestašice hrane i drugih potrepština najmanje tri miliona građana Venecuele napustilo je zemlju, ukazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top