Lada će da proizvodi nove modele | Ekonomist

Lada će da proizvodi nove modele

Riječ je o pripremi i pokretanju proizvodnje modela Lada Vesta i Lada X-Ray.

Najveći ruski proizvođač putničkih automobila Avtovaz uložiće ove godine 30 milijardi rubalja (517 miliona eura) u pripremu i pokretanje proizvodnje modela Lada Vesta i Lada X-Ray, rekao je predsjednik kompanije, Bo Andersson.

Serijska proizvodnja novog modela sedana Vesta trebala bi da počne 25. septembra, a crossovera X-Ray sredinom decembra, kazao je Anderson tokom internet konferencije za novinare.

Investicioni program Avtovaza prošle godine je bio 20 milijardi rubalja. Direktor firme naglasio je kako investicioni program ove godine finansiraju pretežno banke-partneri, prenosi Tas.

„Najveći dio investicija dolazi iz Vnješekonombanke (VEB), a dio smo morali da finansiramo iz vlastitog novčanog toka“, objasnio je novinarima vršilac dužnosti finansijskog direktora, Stefan Maurer.

U 2012. godini Avtovaz se dogovorio sa Vnješekonombankom o kreditnoj liniji vrijednoj 60 milijardi rubalja (1,03 milijarde eura) do 2020. godine, za finansiranje investicionog programa proizvođača automobila, za pokretanje novih proizvoda i modernizaciju prozivodnih kapaciteta.

Prodaja Avtovaza u maju ove godine u Rusiji je pala 33 posto, na 22.800 vozila, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, kada je prodato 34.060 jedinica.

U prva četiri mjeseca ove godine prodaja Avtovaza je smanjena 37,7 posto na međugodišnjem nivou, na 516.135 automobila, a samo Lada je prodato 30 posto manje, 114.213 vozila.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top