Kvartalna dobit Nikea skočila 15% | Ekonomist

Kvartalna dobit Nikea skočila 15%

Nike je u proteklom tromjesečju zabilježio prihode od 9,9 milijardi dolara, gotovo 10 posto veće nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a kontroverzna marketinška kampanja s Colinom Kaepernickom podstakla je snažan rast prodaje.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom danas, dobit najvećeg svjetskog proizvođača sportske opreme, porasla je u proteklom tromjesečju, do kraja avgusta, za 15 posto u odnosu na isto prošlogodišnji period i dosegla 1,09 milijardi dolara.

Rast prihoda i dobiti Nikea ponajviše se zahvaljuje povećanoj prodaji na njegovim najvećim tržištima.

Tako su prihodi na sjevernoameričkom tržištu, najvećem Nikeovom tržištu koje čini oko 40 posto prodaje, u proteklom tromjesečju porasli za 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prodaja Nikea u Kini porasla je istovremeno za 24 posto, a u zapadnoj Evropi, Africi i na Bliskom istoku za 11 posto. Izvršni direktor kompanije Mark Parker kazao je u razgovoru s analitičarima kako prve analize pokazuju da je kontroverzna marketinška kampanja, koja uključuje igrača američkog fudbala Colina Kaepernicka, pozitivno uticala na prodaju Nikeovih proizvoda.

Pojavljivanje Kaepernika, koji je svojevremeno kleknuo za vrijeme sviranja nacionalne himne uoči utakmice protestvujući tako protiv rasizma, izazvalo je nedavno u SAD-u pozive mnogih na bojkot Nikeovih proizvoda.

No, prvi rezultati nakon objave tog spota pokazuju da je prodaja Nikea porasla.

Parker je kazao da se kompanija osjeća „vrlo dobro i vrlo je ponosna” na tu marketinšku kampanju, koja je, kaže, prilično snažno odjeknula među kupcima kako u SAD-u, tako i širom svijeta i izazvala ‘rekordni’ angažman.

“Kao i mnoge kampanje, pokrenula je rast u u prometu i angažmanu, kako društveno, tako i komercijalno”, kazao je Mark Parker.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top