Kvartalna dobit kompanije H&M u blagom padu | Ekonomist

Kvartalna dobit kompanije H&M u blagom padu

Švedski lanac modnih kuća Hennes i Mauritz (H&M) izvijestio je u četvrtak o manjoj tromjesečnoj dobiti zbog teških uslova na američkom i na tržištu srednje Evrope, najavljujući ujedno lansiranje osme modne marke.

U prvom fiskalnom tromjesečju zaključno s krajem februara dobit H&M-a prije poreza pala je tri odsto, na 3,2 milijarde švedskih kruna, objavila je kompanija u saopštenju.
Prihodi su porasli sedam odsto, na 54,37 milijardi kruna. Prikazani u lokalnim valutama, uvećani su četiri odsto.

“Uopšteno su u maloprodaji odjeće tržišni uslovi bili vrlo teški na mnogim našim velikim tržištima u srednjoj i južnoj Evropi i u SAD-u, a to se odrazilo na našu prodaju”, rekao je u saopštenju izvršni direktor H&M-a Karl-Johan Persson.

Najavili su ujedno lansiranje novog brenda ARKET nakon ljeta, napominjući da će prva trgovina biti otvorena u Londonu. Slijediće trgovine u Briselu, Kopenhagenu i Minhenu, a od početka jeseni internet prodaja počinje na 18 evropskih tržišta.

Brend će obuhvatati odjeću za muškarce, žene i decu, proizvode za domaćinstvo, a biće skuplji od ostalih H&M-ovih marki. Uz svaku ARKET-ovu trgovinu nalaziće se i kafić inspiriran nordijskom kuhinjom i kulinarstvom.

“Ukupni smjer i fokus je na kvalitetu u jednostavnom, bezvremenskom i funkcionalnom obliku”, rekao je Persson.

„Proizvodi će imati široki raspon cijena, ali u nešto višem cjenovnom rangu od H&M-a, s naglaskom na materijalima, funkciji i kroju”, dodao je direktor švedske kompanije.

Grupa je takođe vlasnik švedskih robnih marki poput Cosa, Other Stories, Monki, Weekday i Cheap Monday, koji i dalje bilježe rast prodaje i u fizičkim i u internet trgovinama, čija prodaja nastavlja i dalje da raste online i u trgovinama.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top