Kvartalna dobit BMW-a u padu

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW izvijestio je u utorak o osjetno nižoj neto dobiti u prvom tromjesečju zbog rezervacije 1,4 milijarde eura za plaćanje kazne koju će mu vjerovatno dosuditi Evropska unija.

Neto dobit grupe smanjila se za 74,2 posto na godišnjem nivou, na 588 miliona eura, navodi se u saopštenju.

Brisel tvrdi da je BMW u dogovoru s Daimlerom i Volkswagenom nastojao da zaobiđe tržište u segmentu tehnologija kontrole emisija štetnih plinova, što vjerovatno znači da će kompaniji odrezati značajnu novčanu kaznu, upozoravaju iz njemačkog automobilskog diva.

Već nakon objave pojedinosti o evropskoj istrazi u travnju BMW je upozorio ulagače da će morati da rezerviše najmanje milijardu eura za pokrivanje troškova kazne.

U kompaniji pritom napominju da evropski regulator zapravo nastoji “da izjednači dopuštenu koordinaciju stajališta industrije o ​​regulatornom okviru s nezakonitim sporazumom o kartelskom udruživanju”.

– Ako bude potrebno, BMW će svim raspoloživim pravnim sredstvima osporiti tvrdnje Evropske komisije – dodaju.

Povrh rezervacije, poslovne rezultate grupe pritisnuli su i rastući troškovi istraživanja i razvoja te ulaganja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top