Kurc pobjednik izbora u Austriji | Ekonomist

Kurc pobjednik izbora u Austriji

Austrijski ministar spoljnih poslova i vicekancelar Sebastijan Kurc proglasio je sinoć pobjedu svoje Austrijske narodne partije (OVP) na parlamentarnim izborima, zahvaljujući kojoj bi mogao da postane najmlađi šef vlade u Evropi. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije objavilo je rezultate izbora pošto su prebrojani gotovo svi glasački listići, poslije čega je Kurc proglasio pobjedu koju je nazvao “istorijskom”, navodeći da je njegova konzervativna stranka trijumfovala nad socijaldemokratama samo dva puta od Drugog svjetskog rata.

– Danas nije dan trijumfa nad drugima, nego dan naše šanse za stvarnu promjenu u ovoj zemlji – naglasio je Kurc, obraćajući se pristalicama.

Konačni rezultati izbora će biti objavljeni sredinom nedjelje, pošto je ostalo da se prebroji više od 800.000 glasova građana koji nisu glasali u svojim okruzima. Narodna partija Sebastijana Kurca osvojila je oko 31% podrške austrijskih birača. Na drugoj poziciji je Slobodarska partija (FPO) Hajnc Kristijana Štrahea koja je osvojila 26,8% glasova. Tek na trećoj poziciji nalazi se Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,3%, što je za 0,6% manje nego prije četiri godine. U parlament ulazi još Neos koji je osvojio 5,3%, a očekuje se da će u poslaničkim klupama ostati i Zeleni, koji su osvojili 4,9%, ali koji su pretrpjeli najveći gubitak na ovim izborima. Takođe bi i Lista Pilc mogla ući u skupštinu, pošto je za sada osvojila 4,3% povjerenja Austrijanaca.

 

Izvor: RSE

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top