Kupaju se u nafti, ali i u dugovima

Oslo — Zbog rekordne stope zaduženosti domaćinstava i vrtoglavog rasta cijena nekretnina, Norveška planira da svoje građane primora na minimalnu otplatu godišnjeg duga.

Norveške vlasti se zalažu za uvođenje mjera kako bi se smanjila prezaduženost građana kao i bum cijena na tržištu nekretnina koji ozbijno ugražavaju privredu zemlje.

Među predloženim mjerama je i određivanje minimalne granice razduživanja od 2,5 odsto godišnje od ukupnog iznosa stambenog kredita u slučaju da pozajmica predstavlja 65 odsto vrijednosti imovine, prenosi list Figaro.

Država predlaže i poštovanje uslova kreditiranja, tako da bi kreditna stopa mogla da bude podignuta sa pet na šest odsto.

Zbog visokog privrednog rasta zahvaljujući naftnom bogastvu i niskim kamatnim stopama, Norveška je zemlja sa jednom od najvećih stopa zaduženosti domaćinstva u svijetu koji je 2,3 puta veća od raspoložive godišnje zarade.

Osim toga, cijene nekretnina su više nego udvostručene (za oko 120 odsto) od početka 2003.

Samo u posljednjih 12 mjeseci, cijene stanova u Norveškoj su porasle 8,7 odsto a dug domaćinstava 6,2 odsto.

Zbog isprepletanosti ova dva problema, veliki broj analitičara strahuje od stvaranja mjehura na tržistu nekretnina.

Otuda prijedlog vlade o finasijskom nadzoru države.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top