Kubanci biraju novi parlament | Ekonomist

Kubanci biraju novi parlament

Prvi put nakon smrti Fidela Kastra, građani Kube danas biraju pokrajinske zastupnike u parlamentu. Novi sastav parlamenta će naredni mjesec birati novo vođstvo i time nasljednika predsjedniku Raulu Kastru, što je istorijska prekretnica za stanovnike karipskog ostrva kojim su u zadnjih 60 godina vladala braća Kastro.

Opši izbori održavaju se svakih pet godina. Birališta se otvaraju od 7 sati ujutro po lokalnom vremenu na kojima će osam miliona birača starijih od 16 godina glasati za 605 kandidata, za jednako toliko mjesta u parlamentu.

Izbori će biti ključna etapa prema okončanju 60 godina vladavine braće Kastro, jer će novi parlament 19. aprila izabrati nasljednika 86-godišnjeg Raula Kastra. Kada se 2006. godine njegovom bratu pogoršalo zdravlje, Raul Kastro je privremeno preuzeo vlast, a službeno je postao predsjednik 2008. godine. Fidel je umro osam godina poslije u 90. godini.

No, Raul Kastro je prošle godine objavio da neće tražiti treći mandat. Očekuje se da će njegov nasljednik biti sadašnji potpredsjednik Miguel Diaz Kanel (57), inženjer i bivši ministar obrazovanja. Uprkos tome što pripada postrevolucionarnoj generaciji, od Diaz Kanela se ne očekuje da će sprovoditi temeljite reforme i uvoditi nove slobode. Ne samo da je poznat kao zagovornik kontinuiteta, nego bi ga mogao ograničavati i sam Kastro koji će ostati na čelu Komunističke partije do idućeg kongresa, koji je zakazan za 2021.godinu.

Kastro želi i mjesto u parlamentu i očekuje se da će i dalje imati veliki uticaj na vojsku. Njegova vlada sprovela je ekonomske reforme koje su omogućile većem broju ljudi da osnuju male kompanije, ali velika ograničenja za privatno preduzetništvo i dalje postoje. Otpor se toliko guši da neki Kubanci pristaju razgovarati o politici sa strancima samo u parku da ih drugi ne bi mogli čuti.

Da svuda postoji druga strana priče, pokazuje baš primjer Kube. Naime, mnogi među njima takođe ističu da cijene što im je revolucija osigurala, a to uključuje besplatno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, te jeftino stanovanje. Havana je siguran grad u kojem se rijetko viđaju beskućnici ili prosjaci. Privreda se oporavlja od recesije 2016. i 2017. godine. Porasla je 1,6 odsto, uglavnom zahvaljujući poljoprivredi i turizmu. Među glavnim izvorima prihoda u zemlji je i novac koji kući šalju kubanski emigranti iz SAD-a, Meksika i Španije, a njihova brojka kreće se u stotinama hiljada.

 

Komentariši

Top