Kuba spremna za strane investitore | Ekonomist

Kuba spremna za strane investitore

Nakon dugogodišnjeg embarga, Internacionalni sajam u Havani prikazuje kako se poslovna klima na Kubi polako mijenja.

Nakon obnavljanja diplomatskih odnosa Kube i Sjedinjenih Američkih Država, poslovna klima na Kubi se polako mijenja.

Tridesettreći međunarodni sajam u Havani je privukao evropske, ali i američke kompanije koje se spremaju ući na ovo tržište.

Ovogodišnji Internacionalni sajam u Havani obilježen je prisustvom zemalja članica Evropske unije. Njemačka, Francuska, Belgija i Velika Britanija izlagale su svoje nacionalne brendove.

Sajam prikazuje kako se poslovna klima na Kubi polako mijenja. Nakon dugogodišnjeg embarga, ova zemlja se sprema za strane investitore.

“Prodajemo mnoge proizvode Kubi preko naših dobavljača u Kanadi, Panami i Italiji i, prema podacima o prodaji, došli smo ovdje da direktno prodajemo svoje proizvode. Ovo je naša prva godina na sajmu. Vidimo da se tržište otvara. Sve do sada kubanske vlasti su ekonomsko tržište držale zatvorenim, ali sada se to, napokon, mijenja i ovdje se može doći i direktno poslovati”, rekao je Kai Patzold direktor jedne njemačke kompanije.

Američke kompanije, takođe, koriste sajam kao priliku da ispitaju kubansko tržište. Obnavljanje diplomatskih odnosa ove dvije zemlje još nije dovelo do njegovog potpunog otvaranja.

Za strane investitore jedan od većih problema predstavlja nemogućnost korištenja dolara i uzimanja američkih kredita.

Čeka se odluka američkog Kongresa

“Još imamo izazove, trgovinske i ekonomske, kao i monetarno ujedinjenje, što i dalje stvara probleme. Ali, možemo reći da se trudimo da povećamo komercijalna ulaganja, kao i u projekte internacionalne saradnje”, kazao je Herman Portocarero, ambasador EU-a na Kubi.

Zakon o ukidanju ekonomskog embarga Kubi još nije prošao američki Kongres, tako da kompanije iz te zemlje mogu poslovati samo s diplomatskom zajednicom, jer ona jedina na Kubi ima dozvolu trgovati američkim dolarima.

“Napokon donosimo poznate američke brendove na Kubu i diplomatska zajednica je veoma uzbuđena zbog ovoga. Kao što znate, američki proizvodi su veoma kvalitetni, i to je ono što se traži. Nadam se da će vlasti u Americi stvari dovesti u red i da će embargo biti ukinut, a da će Kubanci moći kupovati američke proizvode”, navodi Robert B. Gross iz kompanije Travel Cargo And Courier.

Dok internacionalne kompanije čekaju potpuno otvaranje tržišta, sajam u Havani i dalje je jedno od rijetkih mjesta na kojim Kubanci mogu vidjeti strane proizvode.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top