Kuba ima novog predsjednika | Ekonomist

Kuba ima novog predsjednika

Na Kubi se završila era vladavine predsjednika sa prezimenom Kastro poslije više od šest decenija.

Dosadašnjeg kubanskog predsjednika Raula Kastra, brata pokojnog predsjednika i vođe kubanske revolucije Fidela Kastra, zamijenio je Migel Dijaz-Kanel.

Prije kubanskih predsjedničkih izbora Diaz-Kanel je bio na dužnosti potpredsjednika Državnog savjeta Kube. On je osvojio 99,83% glasova, tj. 603 od 604 glasa u parlamentu.

Novoizabrani predsjednik poručio je u svom prvom obraćanju da će nastaviti socijalističku revoluciju koju su predvodili braća Kastro.

Kako je naveo, promjena u spoljnoj politici zemlje neće biti.

Dijaz-Kanel (57) rekao je u govoru pred Narodnom skupštinom koji je prenosila televizija da njegove prve misli po preuzimanju dužnosti pripadaju “istorijskoj generaciji” koja je vodila zemlju od Kubanske revolucije 1959. godine, prenosi AP.

Kubansko rukovodstvo, kako je dodao, ne može da zaboravi “ni za sekund” njihovu posvećenost kubanskom narodu.

Kubanska spoljna politika će ostati nepromijenjena. Kuba neće ni ugroziti svoj suverenitet i nezavisnost, niti će diskutovati o svojim principima, niti će praviti ustupke uprkos spoljnom pritisku i prijetnjama.

Novi kubanski predsjednik rekao je i da će promijeniti ono što se mora promijeniti istovremeno braneći i štiteći tekovine Kubanske revolucije.

Takođe je kazao da je Kuba spremna za dijalog na ravnopravnim odnosima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top