Kuba Česima: Može li to da se plati rumom | Ekonomist

Kuba Česima: Može li to da se plati rumom

Kuba je ponudila Češkoj da joj stari dug, vrijedan više miliona evra, otplati u flašama svog poznatog ruma, saopštili su češki zvaničnici.

“Kubanska strana je kao moguće rješenje dostavila listu artikala, među kojima je i nekoliko brendova ruma”, navodi se u saopštenju češkog ministarstva finansija dostavljenom francuskoj agenciji Frans pres.

Češki mediji procjenjuju da Kuba duguje Češkoj oko sedam milijardi kruna (260 miliona evra), ali iz ministarstva poručuju da tek treba da izračunaju ukupnu sumu pošto su pregovori o otplati duga počeli tek krajem prošle godine.

Dug je najvećim dijelom zaostavština iz perioda poslovnih veza Kube i bivše Čehoslovačke, koja se 1993. podijelila u Republiku Češku i Slovačku.

Najveći češki list “Dnes” je prenio izjavu zamjenice ministra finansija Lenke Dupakove koja je rekla da je otplata duga u kubanskom rumu “zanimljiv prijedlog”.

“To su relativno nepoznati brendovi koji mogu biti dobri, ali bismo morali da ih reklamiramo i da ih plasiramo na tržište”, dodala je ona.

Češka, u kojoj se popije najviše piva na svijetu po glavi stanovnika, uvezla je prošle godine 892 tone kubanskog ruma u vrijednosti od dva miliona evra.

Ukoliko bi cjelokupan dug bio plaćen u rumu, Češka bi imala dovoljno ruma za 130 godina, piše AFP.

Ministarstvo je, međutim, protiv takvog prijedloga, navodeći da bi bar dio duga trebalo da bude plaćen u gotovini.

 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top