Kroz kastodi poslovanje trgovano 480 miliona eura | Ekonomist

Kroz kastodi poslovanje trgovano 480 miliona eura

Crnogorski građani i preduzeća su u prošloj i 2016. godini preko kastodi banaka 480 miliona eura pretvorili u hartije od vrijednosti trgovinom na stranim multilateralnim i drugim platformama.

Kastodi poslovi su, između ostalog, poslovi čuvanja hartija od vrijednosti – akcija i obveznica, piše Pobjeda.

Kroz kastodi poslovanje u 2016. godini je trgovano čak 308 miliona eura.

U izvještaju o stanju na tržištu, koji je sačinila Komisija za tržište kapitala, a kojem je skupštinski Odbor za ekonomiju dao podršku, navodi se da je ukupna vrijednost finansijskih instrumenata o kojima se staraju kastodi banke 361 milion eura.

Predsjednik Komisije za tržište kapitala, Zoran Đikanović, kazao je da se dijelom radi o crnogorskim obveznicama kojima se trguje vani, a velikim dijelom i drugim interesantnim hartijama od vrijednosti.

Ti podaci pokazuju da se trgovina seli sa berze.

“Napušta se trgovanje na berzi, a aktuelno postaje vanberzansko trgovanje ili na multilateralnim i drugim trgovačkim platformama. Berza je bila deset godina centar trgovanja, ali ona više nije ključno mjesto ili ‘toplomjer’ onoga što se dešava na tržištu kapitala”, smatra Đikanović.

Razlog je, kako je ocijenio, što se drugim zakonima omogućilo trgovanje van berze kroz notarske zapise i razne druge obligacione odnose.

“Iz svih tih podataka može se vidjeti da je mnogostruko veće interesovanje i ulaganje novca građana i firmi van nego što je u Crnoj Gori”, dodao je Đikanović.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top