Krka zbog rublje posluje sa gubicima

Ljubljana — Slovenačka farmaceutska grupa Krka tokom 2014. godine ostvarila je prihod od 1,19 milijardi eura, što je za 10 miliona eura manje u odnosu na prethodnu godinu.

U saopštenju koje je ta firma objavila na Ljubljanskoj berzi navodi se da je to prvi pad godišnjih prihoda Krke od 1999. godine. Kao razlog se navode problemi na ruskom tržištu, gdje Krka ostvaruje najveće prihode, prenosi Tportal.

Kriza na tržištu Rusije posebno se osjetila u posljednjem kvartalu 2014. zbog pada plasmana izazvanog nižom vrijednošću ruske rublje. Lani je Krka u Rusiji, kako procjenjuju u toj kompaniji, ostvarila 100 miliona evra gubitka u prihodima zbog kursnih razlika.

Čista dobit Krke u 2014. godini bila je za četiri odsto manja u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je 166 miliona eura, a pad konsolidovane dobiti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju je iznosio 20 odsto.

Zbog krize s prodajom u Rusiji, Krka je prošle godine aktivirala skoro 40 miliona eura poslovnih rezervi.

Dvije trećine gubitka koje su izazvale kursne razlike odnose se na revalorizovane vrijednosti potraživanja Krke na ruskom tržištu, izjavio je direktor Krke Jože Colarič.

Za ovu godinu u toj farmacetskoj firmi najavljuju prihod od 1,26 milijardi eura prihoda i dobit na prošlogodišnjem nivou, navodi Tportal.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top