Kriza u Grčkoj: Premijer Cipras i popovi različito o platama sveštenstvu | Ekonomist

Kriza u Grčkoj: Premijer Cipras i popovi različito o platama sveštenstvu

Grčki premijer Aleksis Cipras, ljevičar i ateista, suočen je sa sveštenstvom koje podržava konzervativna desnica, u novom političko-vjerskom ratu koji prijeti pravoslavnoj Grčkoj, oko odnosa Crkve i države.

Izmjenama Ustava vjerska neutralnost biće dominantna religija. Netrpeljivosti pune naslovne stranice medija, a počele su kada je crkvena hijerarhija odbacila plan kojim je taj odnos trebalo da se racionalizuje. Planom se predviđa da približno 10.000 popova prestane da se izjednačava sa državnim službenicima. Oni će i dalje primati plate iz novog javnog fonda sa proračunom od 200 miliona eura godišnje.

U zemlji sa velikom pravoslavnom većinom, u kojoj se Ustav proglašava u ime Svetog Trojstva, plan su zajednički predstavili premijer Aleksis Cipras i šef Crkve, mitropolit Amvrosije. Cipras, prvi grčki premijer koji je položio zakletvu časti, a ne Crkvi, i koji nije došao pred crkvenog velikodostojnika sa suprugom, pohvalio se istorijskim sporazumom, poštujući duh svojih izbornih obećanja da će odvojiti Crkvu od države.

Najavljene finansijske promjene ispratiće i ustavna revizija, koja će vjersku neutralnost države, a ne više pravoslavnu vjeru, postaviti za dominantnu religiju u zemlji. Cipras želi da izmjene ustava uključe i izbacivanje religijskih elemenata iz zakletve poslanika. Te promjene odbio je u petak Sveti sinod.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top