Kriza povećala broj ruskih bogataša

Broj poreskih obveznika sa prihodom preko milijardu rubalja, odnosno oko 15,6 miliona evra, tokom 2014. godine u Rusiji se povećao za šest procenata, a kao glavni faktori za to se navode pad rublje i vladina politika da okonča korišćenje “poreskih rajeva”.

Prema pisanju ruske Izvestija, koja se poziva podatke Savezne poreske službe, prihod od preko milijardu rubalja ove godine imalo je 309 Rusa. Prošle godine, takav prihod imalo je 292 ljudi, prenosi Russia Today.

Rusija takođe ima 451.000 stanovnika čiji su prihodi između jednog i 10 miliona rubalja, što predstavlja skok od 13 procenata, dok analitičari navode da opadanje vrijednosti rublje i vladina politika pomažu Rusima da stvore nova bogatstva.

“Bilo je moguće napraviti novac na kursevima valuta, skoku u cijenama za uvezena dobra… Oni koji primaju platu ili imaju ušteđevinu u stranoj valuti takođe su doživeli rast prihoda u vrijeme dok je vrijednost rublje padala”, navodi Roman Terekin, partner u firmi Delovoj Farvater.

“Vidimo da su mnoge mušterije vratile deo svog vlasništva iz inostranstva u Rusiju. Njihov prihod je sada prijavljen u Rusiji i porezi su plaćeni, što dosta utiče na statistiku”, navodi šef poreskog odeljenja KPMG Mihail Orlov.

Prošle godine rublja je izgubila polovinu svoje vrijednosti u odnosu na dolar zbog pada cijena nafte i ekonomskih sankcija Zapada. Do maja 2015. malo se oporavila, međutim u poslednje vrijeme je opet počela da pada, usljed očekivanja o povratku Irana na tržište nafte, povećanje američke kamatne stope, kao i kriza u Grčkoj i Ukrajini.

Izvor: Bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top