Kriva slika grčke ekonomije | Ekonomist

Kriva slika grčke ekonomije

U saopštenju Ministarstva ekonomije, zasnovanom na evidenciji Opšteg privrednog registra, u cijeloj prošloj godini u Grčkoj je osnovano ukupno 43.846 firmi a zatvoreno 24.846, prenosi grčka agencija ANA.

Ministarstvo naglašava da podaci iz evidencije Opšteg registra demantuju kritike političkih i ekonomskih krugova koji, kako se navodi, sistematski pokušavaju da iskrive pravu sliku grčke ekonomije, a posebno grčkih preduzeća.

Prema izvještaju, u cijeloj 2015. godini broj novih preduzeća-pravnih lica iznosio je 13.200, dok je za šest mjeseci ove godine on dostigao 6.519. Pored toga, osnivanje individualnih preduzeća (preduzetnici koji nemaju poseban pravni subjektivitet), prošle godine je iznosilo 30.646, a u prvoj polovini tekuće godine 13.826.

Kako se dodaje, lani je ukupno zatvoreno 7.856 preduzeća pravnih lica, a za šest mjeseci ove godine 4.353, dok je broj zatvorenih preduzetničkih firmi prošle godine dostigao 16.900, a u prvom polugodištu ove godine 12.641.

Ministarstvo je navelo da je slika države nakon postizanja sporazuma sa kreditorima značajno poboljšana, pošto brzo povlačenje i iskorišćavanje zajedničkih fondova, stabilizovanje bankarskog sistema, kamate na kredite, poboljšanje prihoda i niža državna potrošnja, uz niz vladinih inicijativa za borbu protiv utaje poreza, ilegalne trgovine i krijumčarenja, stvaraju sigurno investicino okruženje i izglede za rast, prenijela je ANA.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top