Kritike firmama: Brinite o radnicima | Ekonomist

Kritike firmama: Brinite o radnicima

Davos — Američki potpredsjednik Džo Bajden kritikovao je kratkoročno gledište modernih korporacija na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je pozvao izvršne direktore okupljene u Davosu da brinu o svojim radnicima, kao i o svojim dioničarima.

“Moj poziv na akciju ovde je jednostavan – prihvatite svoju obavezu prema radnicima, kao i prema svojim dioničarima”, rekao je Bajden, kritikujući nedavni trend firmi da vrate veliku količinu novca investitorima otkupom dionica, umjesto da investiraju u budućnost.

Bajden je delegatima na Forumu poručio da se srednja klasa, kičma ekonomije i demokratije, sada suočava sa nezabilježenim prijetnjama od tehnoloških promjena.

Mnogi stručnjaci strahuju da će naredna runda tehnoloških inovacija – takozvana četvrta industrijska revolucija, koja obuhvata robotiku i vještačku inteligenciju – uništiti milione radnih mjesta, posebno kada je riječ o poslovima u sektorima proizvodnje i usluga sa srednjim primanjima.

To, smatra Bajden, predstavlja prijetnju po sve članove društva.

“Kada srednja klasa napreduje, bogatima ide veoma dobro, a siromašni imaju mogućnost napredovanja”, kazao je Bajden.

Godišnji Forum u Davosu okuplja brojne najbogatije i najmoćnije ljude svijeta, a na sastanku se razmatraju teme poput ekonomije, klimatskih promjena i ratnih sukoba, u pokušaju pronalaženja rešenja za njih, naveo je Rojters.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top