Kristin Lagard: Staviti tačku na mjere koje štete globalnoj trgovini | Ekonomist

Kristin Lagard: Staviti tačku na mjere koje štete globalnoj trgovini

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard pozvala je najveće ekonomije svijeta da zajedno rade na očuvanju trgovinskih benefita i da izbjegnu protekcionizam, kao i da smanje spoljne neravnoteže i “stave tačku” na mjere koje štete globalnoj trgovini.

U poruci ministrima finansija iz Grupe 20 (G20), koji se ove nedjelje sastaju u Njemačkoj, Lagardova je napisala da je svjetska ekonomija na putu oporavka, “ali da bi pretpostavka o automatskom vraćanju na zdrave temelje bila pogrešna.

“Prije svega, trebalo bi da kolektivno izbjegnemo samopovređivanje. To podrazumijeva izbjegavanje mjera koje ozbiljno podrivaju trgovinu, sprečavaju migracije, kretanje kapitala i prekogranično dijeljenje tehnologija. Takve mjere bi ugrozile produktivnost, primanja i životni standard svih građana” – istakla je Lagard.

Novi američki ministar finansija Stiven Mnučin snažno će se zalagati za interese SAD na sastanku G20 u njemačkom gradu Baden-Badenu od 17. do 18. marta, prema tvrdnjama jednog neimenovanog zvaničnika američkog Ministarstva finansija.

Prema ocjenama MMF-a, perspektive globalne ekonomije se popravljaju, a takođe se bilježi rast poslovnog i potrošačkog povjerenja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top