Kriptovalute strogo kontrolisati | Ekonomist

Kriptovalute strogo kontrolisati

Bitkoin i druge virtuelne valute ne predstavljaju prijetnju po globalnu stabilnost, ali zahtijevaju strogi monitoring, jer se tržište brzo mijenja, saopštio je Odbor za finansijsku stabilnost (FSB).

To tijelo je predstavilo okvir za praćenje potencijalnog uticaja virtuelnih valuta po globalni bankarski sistem. U istom se navodi da je praćenje obima i rasta tržišta kriptovaluta od ključnog značaja za razumijevanje potencijalnih efekata u slučaju da valuacije zabilježe pad.

Izveštaj FSB-a, koji je zadužen za koordinaciju finansijskih regulativa unutar Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija svijeta (G20), proslijeđen je ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka iz G20, koji će se 21 i 22. jula sastati u glavnom gradu Argentine, Buenos Ajresu.

Cilj najnovijeg okvira je da se na vrijeme uoče rizici po finansijsku stabilnost kako bi se preduzele odgovarajuće akcije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top