Kreditni rejting stabilan | Ekonomist

Kreditni rejting stabilan

Agencija za kreditni rejting Standard&Poors objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je promijenila izgled rejtinga naše zemlje iz ,,negativnog“ u ,,stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Nakon podrške Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, kreditne rejting Agencije Moody's, mjerama koje Vlada sprovodi na polju fiskalne konsolidacije, podrška je stigla iz još jedne relevante svjetske institucije – agencije S&P.

Kako se navodi u Izvještaju, promjena outlook-a za Crnu Goru rezultat je dobro balansiranih mjera na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta, čija će odlučna i dosljedna primjena usloviti ubrzani proces smanjenja deficita i nivoa javnog duga od 2020. godine. Stručnjaci navedene institucije procjenjuju da će crnogorska ekonomija u narednom periodu rasti po stabilnim stopama, uz potencijal da se nivo projektovanih stopa premaši zahvaljujući investicijama, navodi se u saopštenju.

Uspješna i istrajna implementacija mjera fiskalne konsolidacije u srednjem roku, kako se navodi, preduslov je očuvanja rejtinga naše zemlje u narednom periodu, dok bi jačanje otpornosti na eksterne šokove vodilo povećanju ocjene kreditnog rejtinga.

Sa druge strane, prepoznajući nivo javnog duga i deficita, uslovljenog izgradnjom prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, kao glavni izazov crnogorske ekonomije, neuspješna implementacije mjera fiskalnog prilagođavanja, vodila bi smanjenju rejtinga, odnosno oporavak sistema javnih finansija bio bi usporeniji, objasnili su iz Ministarstva finansija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top