Krediti iz Abu Dabi fonda za Mesopromet, Goranović, Vektru Jakić i Milkraft | Ekonomist

Krediti iz Abu Dabi fonda za Mesopromet, Goranović, Vektru Jakić i Milkraft

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i predstavnici četiri crnogorske kompanije Milkraft, Mesopromet, Goranović i Vektra Jakić potpisali su danas prve ugovore o dugoročnom kreditiranju razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede iz razvojnog fonda Abu Dabija.

Ivanović je, nakon potpisivanja, kazao da je osnovni cilj projekata otvaranje novih radnih mjesta, podstrek proizvodnje i realizacija supstitucije uvoza domaćom proizvodnjom.

“Minimalni iznos kreditnih sredstva je milion američkih dolata, a maksimalni tri miliona. Kredit se daje i vraća se u dolarima, a sve četiri firme su dobile iznos od tri miliona. Sredstva će se povlačiti nakon što se obezbijede odgovarajući kolaterali, odnosno nakon što dobijemo obezbijeđenje u skladu sa ugovorom koji je potpisan”, objasnio je on.

Kamatna stopa na godišnjem nivou je 2,5 odsto, rok vraćanja kredita je 17 godina, a grejs period četiri godine, prenosi Mina business.

“U ovom momentu imamo 32 aplikacije od kojih smo više nego pola morali da odbjemo, jer se ova sredstva ne mogu koristiti za vraćanje prethodnih dugova niti za rješavanje pitanja likvidnosti, već isključivo za razvojne i nove projekte”, dodao je Ivanović.

Kako je kazala ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Crnoj Gori Hafsa Al Ulama, koja je prisustvovala svečanom potpisivanju ugovora, potpisivanje kredita je kamen temeljac za naredni rad.

“Ovo je dokaz jake veze između dvije države i jedan od katalizatotra za pokretanje proizvodnje u Crnoj Gori. Podrška se fokusira na sjeverni dio Crne Gore i stvaranje novih poslova i poboljšanje cjelokupne industrije i poljoprivrede”, navela je ona.

Prema riječima vlasnika firme Goranović Đorđija Goranovića, njegova kompanija će kreditna sredstva od Abu Dabi fonda iskoristiti za proširenje proizvođačkih kapaciteta, sa posebnim akcentom na izvozne aktivnosti.

“U narednom periodu poboljšaćemo aktivnosti sa primarnim poljoprivrednim proizvođačima. U ovom momentu naša kompanija ima saradnju sa 2.000 primarnih poljoprivrenih proizvođača. Cilj je da se meso koje se proizvode u Crnoj Gori pretvori u finalni proizvod i da se prodaja lansira prema turističkoj privredi, sa posebnim akcentom za izvoz. Naša kompanija će u narednom periodu ojačati konkurentsku sposobnost da proširi izvozna tržišta, jer u ovom momentu izvozimo u četiri države”, naveo je on.

Dragan Brković, vlasnik Vektre Jakić je ocijenio da je važno što je Vlada prepoznala i krenula u podršku razvoju industrijske proizvodnje, jer ozbiljne ekonomije, kako je rekao, nema bez industrijske proizvodnje bez izvoza.

“Vektra Jakić je jedan od najvećih drvnih kombinata ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu. Sredstva ćemo iskoristi za završetak jedne fabrike koja je već četiri godine čekala na izlazak njenog proizvoda na međunarodno tržište. Kompanija je već spremna da od maja izvozi na tržište UAE koje je jako rigorozno i zahtjevno”, konstatovao je on.

Ministarstvo je krajem avgusta ove godine, u saradnji sa Razvojnim fondom Abu Dabija i crnogorskim Investiciono razvojnim fondom (IRF), objavilo javni poziv za kreditiranje razvojnih projekata u poljoprivredi, vrijedan 50 miliona dolara. Uz podršku IRF-a i Razvojnog fonda Abu Dabija, pokrenulo je projekat pod nazivom Podrška Abu Dabija razvoju poljoprivrede Crne Gore (ADMAS), čiji je cilj povećanje standarda proizvodnje i prerade, jačanje konkurentnosti i doprinos održivoj upotrebi prirodnih resursa i poboljšanju životnog standarda u ruralnim oblastima.

Raspoloživa sredstva po javnom pozivu iznose 50 miliona dolara, a on će biti stalno otvoren do povlačenja navedenog iznosa.

 

Izvor: MINA-business

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top