Krediti 2,5, štednja 2,8 milijardi eura | Ekonomist

Krediti 2,5, štednja 2,8 milijardi eura

Centralna banka Crne Gore

Ukupna štednja kod banaka na kraju oktobra iznosila je 2,8 milijardi eura, što je 18 miliona eura manje nego mjesec ranije. U kreditima je bilo 2,5 milijardi, ili 0,7 odsto više nego u septrembru i 1,5 odsto na godišnjem nivou. Obavezna rezerva banaka na kraju oktobra je iznosila 264,9 miliona eura pokazuju podaci CBCG.

Preko 55 odsto ukupnih depozita je po viđenju.

“Koeficijent krediti/depoziti je iznosio 0,88 na kraju septembra i niži je nego u istom periodu prošle godine kada je iznosio 0,97. Po osnovu kredita banke su na kraju septembra najviše ili 76,4 odsto potraživale od privrede i stanovništva“, navodi se u Biltenu Centralne banke.

Od ukupne obavezne rezerve, na računima CBCG u inostranstvu izdvojeno je 46,8 odsto, u zemlji 38,2 odsto, a u obliku državnih zapisa 15 odsto.

Na 50 odsto izdvojene obavezne rezerve CBCG plaća banci mjesečno naknadu obračunatu po stopi od EONIA (Euro OverNight Index Average) umanjenoj za deset baznih poena na godišnjem nivou, s tim da ta stopa ne može biti manja od nule. Banke do kraja godine mogu do 25 odsto obavezne rezerve držati u obliku državnih zapisa.

“CBCG plaća bankama naknadu najviše na 25 odsto obavezne rezerve. Banke mogu da koriste beskamatno do 50 odsto izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, ako korišćeni iznos vrate istog dana. Ako ne vrate, plaćaju naknadu”, objašnjavaju u Biltenu.

 

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top