Kreću elise mega vjetroparka - Ekonomist

Kreću elise mega vjetroparka

U Velikoj Britaniji pušten je u rad drugi po veličini vjetropark na svijetu, vrijedan više od dvije milijarde funti.

Vjetropark su u rad pustili premijer Velsa Karvin Džons i izvršni direktor energetske kompanije RWE Peter Terijum, a zahvaljujući vjetroparku u vodama Sjevernog Velsa, kapacitet vjetroenergije u vodama Britanije biće povećan 14 odsto.

Vjetropark “Gvint i mor” (vjetar mora) u Liverpulskom zalivu drugi je po veličini u svijetu, nakon sličnog projekta na istočnoj obali Engleske, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Vjetropark ima 160 turbina na površini od 80 kvadratnih kilometara i nalazi se oko 13 kilometara od obale Liverpula. Ukupna snaga vjetroparka iznosi impresivnih 576 megavata, što je dovoljno za podmirivanje potreba više od 400.000 domaćinstava, odnosno trećine domova u Velsu.

Izgradnja vjetroparka počela je 2012, a u projektu su učestvovale njemačke kompanije RWE (60 odsto), Štatverke Minhen (30 odsto) i Simens (10 odsto). Na održavanju turbina zaposleno je 100 ljudi.

Izgradnja vjetroturbina na vodi dvostruko je skuplja od izgradnja na kopnu.

Izvor B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top