Kreće obračun: Najveći na svijetu "napadaju" Trumpa | Ekonomist

Kreće obračun: Najveći na svijetu “napadaju” Trumpa

Oko 100 kompanija, među kojima i Apple, Google i Microsoft, podnijele su zajedničku tužbu protiv uredbe predsjednika Donalda Trumpa o privremenoj zabrani ulaska u SAD.

Ove kompanije tvrde da ta uredba “znatno šteti američkom poslovanju”.

Među potpisnicima tužbe, koja je juče podnijeta američkom Apelacionom sudu za Deveti sudski okrug, nalaze se i kompanije Facebook, Twitter, Intel, iBej, Netflix i Uber, kao i netehnološke kompanije kao što su Levi Strauss i Chobani, prenosi danas Reuters.

– Ova uredba predstavlja značajno odstupanje od principa pravednosti i predvidivosti koji su upravljali imigracionim sistemom SAD tokom više od 50 godina – navodi se u tužbi.

Kompanije naglašavaju da, kao rezultat toga, Trumpova uredba nanosi veliku štetu američkom poslovanju, inoviranju i privrednom rastu.

Takođe podsjećaju da su imigranti ili njihova djeca osnovali više od 200 kompanija na listi 500 najuspješnijih preduzeća.

Američke tehnološke kompanije, koje zapošljavaju veliki broj ljudi stranog porekla, među najglasnijim su grupama koje se bune protiv Trumpove uredbe o privremenoj zabrani ulaska u SAD za izbeglice i državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja, napominje britanska agencija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top