Kreće gradnja 2.000 kilometara autoputa između Rusije i Kine

Ruski premijer Dmitrij Medvedev odobrio je početak izgradnje novog autoputa, dugog 2.000 kilometara, koji će preko Rusije povezivati Evropu sa Kinom.

Autoput Meridijan će ići na zapad od granice Kine i Kazahstana i predstavljaće najkraći put za prevoz robe između Evrope i Kine, prenosi CNN.

Ovaj projekat je jedan od mnogih čiji je cilj poboljšanje infrastrukture i povezanosti u tom regionu, piše crnogorski Bankar.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev odobrio je prvu fazu projekta, koji će finansirati privatni investitori i država. Procjenjuje se da će u izgradnju autoputa biti uloženo oko 9,4 milijardi dolara.

Ruska agencija RIA novosti prenosi da je kupljeno 80 odsto zemljišta za prolazak autoputa.

Kineski predsjednik Si Đinping je 2013. godine pokrenuo inicijativu pod nazivom Pojas i put, globalni infrastrukturni program izgradnje luka, puteva i željeznica, kako bi se stvorili novi koridori za povezivanje Kine sa Azijom, Afrikom i Evropom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top