Indeksi u plusu nakon Trampove inauguracije | Ekonomist

Indeksi u plusu nakon Trampove inauguracije

Foto: Reuters

Cijene akcija kompamnija koje se kotiraju na Wall Streetu porasle su u petak nakon petodnevnog silaznog trenda u svijetlu inauguracije novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Iako u Trampovom govoru nije bilo riječi o konkretnoj ekonomskoj politici, čije se predstavljanje očekuje već sedmicama, učesnici na tržištima bili su ohrabreni njegovom porukom da će insistirati da se kupuje samo Američko i da se zapošljava domaća radna snaga.

Rast akcija zabilježen je i na evropskim berzama, na kojima se trgovalo nešto opreznije. Indeksi vodećih berzi na objema stranama Atlamntika zabilježili su rast, pa je na Wall Streetu Dow Jones rastao 0,48 odsto, na 19.827 poena, je S&P 500 0,3 odsto na 2.271 poen, a Nasdaq 0,28 odsto na 5.555 bodova, dok je indeks Frankfurtske berze DAX rastao 0,29 odsto dostigavši 11.630 poena, a indeks Pariske berze CAC 0,2 odsto na 4.850 poena. U blagom padu bio je samo indeks Londonske berze FTSE kliznuvši 0,14 odsto na 7.198 poena.

Rast indeksa na Wall Streetu nakon Trampove inauguracije prvi je u višedecenijskoj istoriji neposredno nakon dolaska na funkciju nekog američkog predsjednika. Posljednji put se to dogodilo 20. januara 1961. godine nakon inauguracije Džona Kenedija.

Samo od dana izbora Trampa za 45. američkog predjsednika indesk S&P 500 uvećan je 6,2 odsto. Poređenja radi, od dana kada je Barak Obama izabran za 44. američkog predsjednika do dana njegove inauguracije ova indesk je oslabio više od 15,5 odsto.

Budući da Tramp još nije iznio smjernice kojima će se prilikom vođenja ekonomske politike rukovoditi njegova administracija, na tržištima ipak vlada oprez. Mnogi strahuju od protekcionističke politike koja bi mogla u velikoj mjeri narušiti tržišni balans, naročito ukoliko se uz nove mjere u monetarnoj politici slabljenjem dolara bude stimulisao izvoz. Ovo bi istovremeno značilo da bi došlo do povećanja izvoza američkih kompanija na druga tržišta, gdje zbog kursne razlike američka roba i usluge koštaju manje. Sa duge strane, uvoz bi bio smanjen, što bi u najvećoj mjeri pogodilo Kinu.

Ukoliko zbog stimulisanja izvoza kurs dolara nastavi da se neko vrijeme kreće silaznim trendom, platežna moć oni koji primaju zarade u dolarima biće niža. Ovo posebno zabrinjava evropske privrede koji plasiraju proizvode i usluge na američko tržište, a najveće razloge za zabrinutost imaju sektor turizma i avio-transporta u Evropi.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top