Kraj drame, svijet može da odahne | Ekonomist

Kraj drame, svijet može da odahne

Vodeći evropski berzanski indeksi porasli su danas nakon popuštanja zabrinutosti u vezi sa situacijom u Kini, nakon sinoćnjeg rasta akcija na Wallstreet-u i Aziji.

Globalne dionice dobile su podršku i u vidu izjave zvaničnika američke Uprave federalnih rezervi (Fed) da su ekonomska previranja u Kini oslabila argumente za podizanje kamatnih stopa u SAD u septembru, prenosi agencija Frans pres.

Londonski indeks FTSE 100 je po otvaranju berze porastao 2,12 odsto na 6.106,70 poena, frankfurtski DAKS 30 2,75 odsto na 10.272 poena, a pariski KAK 40 2,45 odsto na 4.611,10 poena.

Azijske berze su danas bilježile rast akcija nakon više turbulentnih dana, ali trgovci upozoravaju da turbulencijama nije kraj. Šangajski indeks skočio je 5,34 odsto nakon pet najgorih dana u posljednje dvije decenije, honkonški indeks porastao je 3,6 odsto, tokijski 1,08 odsto, sidnejski 1,17 odsto, a seulski 0,73 odsto.

Na Volstritu je prekinut šestodnevni trend pada dionica nakon što je šef Fed-ove njujorške filijale Vilijam Dadli rekao da je sve manje argumenata za podizanje kamata u septembru. “Usporavanje u Kini moglo bi dovesti do sporijeg tempa globalnog rasta i do slabljenja tražnje američke privrede”, rekao je on.

U Njujuroku je indeks S&P 500 napredovao 3,90 odsto, industrijski Dau Džons 3,95 odsto, a tehnološki Nasdak 4,24 odsto.

Zabrinutost da će SAD idućeg mjeseca podići kamatne stope stvarala je pritisak na svjetska tržišta, ionako nervozna zbog usporavanja rasta kineske privrede, koja čini oko 13 odsto svjetske ekonomije.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top