Kraft i zvanično odustao od Unilevera | Ekonomist

Kraft i zvanično odustao od Unilevera

Korporativne akvizicije mogu da budu problematične u Holandiji, u šta se uvjerio američki gigant prehrambene industrije Kraft Heinz prilikom pokušaja preuzimanja proizvođača robe široke potrošnje, kompanije Unilever.

Kraft Heinz je u nedjelju odustao od 143 milijarde dolara vrijedne ponude za holandsko-britanski Unilever, koja je trebalo da stvori drugog proizvođača prehrambenih proizvoda u svijetu, nakon švajcarskog Nestlea, podjseća agencija France presse.

U Unileveru su ponudu odbili još u petak, kada je i objavljena, poručujući da im ne donosi nikakvu finansijsku ni poslovnu korist, no ipak su saopštili da sprovode “opsežnu analizu raspoloživih opcija za pojačano stvaranje vrijednosti” akcionarima, koja bi trebalo da bude zaključena do aprila.

“Prošlosedmični događaji naglasili su potrebu za bržom realizacijom vrijednosti koju vidimo u Unileveru”, dodali su u saopštenju.

Profesor korporativnih finansija na Univerzitetu Erasmus u Roterdamu Peter Rosenbom upozorava da “ne znaju tačno šta se događalo iza zatvorenih vrata od petka do nedjelje”.

“Smatram da su u Kraft Heinzu mislili da mogu da realizuju prijateljsku ponudu, ali su pogriješili. Holandske kompanije tradicionalno se služe brojnim mehanizmima kako bi se zaštitile od preuzimanja”, kazao je Rosenbom francuskoj agenciji

Iako je Holandija u proteklih 10 do 15 godina ukinula brojne zaštitne mjere, “još je veoma teško mimo volje uprave kupiti kompanije čije su akcije izlistane na holandskoj berzi”, dodao je Rosenbom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top