Kraft Heinz otpušta još 2.600 radnika | Ekonomist

Kraft Heinz otpušta još 2.600 radnika

Kompanija je već otpustila 2.500 radnika, a cilj je ušteda 1,5 milijardi dolara godišnje u sljedeće dvije godine.

Radnici će biti otpušteni s farmi koje će biti zatvorene, a nalaze se na tlu SAD-a i Kanade [AP – Arhiva]

Svjetski poznati američki proizvođač prehrambenih proizvoda Kraft Heinz otpustit će još 2.600 radnika kako bi smanjio troškove proizvodnje i racionalizirao poslovanje.

Spomenuti broj čini šest posto od ukupnog broja zaposlenih u kompaniji, koja otpuštanja opravdava željom za poboljšanjem efikasnosti i konsolidiranjem proizvodnje u cijeloj sjevernoameričkoj mreži Kraft Heinza.

Navedeni potezi dogodit će se u sljedeće dvije godine, prenosi Hina.

Radnici će biti otpušteni s farmi koje će biti zatvorene, a nalaze se na tlu SAD-a i Kanade, rekao je PR kompanije Michael Mullen.

Zatvorene će biti farme u Kaliforniji (Fullerton, San Leandro), Marylandu (Federalsburg), New Yorku (Campbell), Pennsylvaniji (Lehigh Valley) i Wisconsinu (Madison) te u kanadskom Ontariju (St. Marys), a proizvodnja će biti preseljena u druge pogone.

3G Capital novi suvlasnik

Kompanija je prije dva mjeseca već napravila prve rezove, otpustivši 2.500 radnika od njih 46.600, koliko ih je tada bilo zaposleno u Kraft Heinzu.

Kompanija ovim potezima želi uštediti 1,5 milijardi dolara godišnje u sljedeće dvije godine, a iz kompanije najavljuju da će taj novac biti uložen u postojeće brandove.

Poduzete mjere nisu iznenađujuće s obzirom na reputaciju brazilskog investicijskog fonda 3G Capital koji je postao novim suvlasnikom Kraft Heinza uz američkog milijardera Warrena Buffetta.

Naime, slični su potezi napravljeni i u drugim kompanijama u kojima je 3G Capital postao suvlasnikom, poput lanca restorana s brzom hranom Burger King ili najvećeg svjetskog proizvođača piva Brewer AB Inbev.

Izvor: aljazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top