Kovačević zabrinuta: Imamo 13, a treba nam između 30 i 40 miliona eura za nadoknade | Ekonomist

Kovačević zabrinuta: Imamo 13, a treba nam između 30 i 40 miliona eura za nadoknade

Ministarku rada i socijalnog staranja Zoricu Kovačević, kako je rekla u izjavi za CdM, nije iznenadio podatak da je pristiglo 10.000 zahtjeva od žena koje žele da primaju doživotnu naknadu, ali je brine to što predviđena sredstva iz budžeta neće biti dovoljna za ovu namjenu. Naime, budžetom je opredijeljeno 13 miliona eura za naknade majkama koje imaju troje i više djece, ali sada je već izvjesno da će država morati da izdvoji između 30 i 40 miliona eura.

Centri za socijalni rad dobili su 10.000 zahtjeva od žena koje žele da primaju doživotnu naknadu. Zahtjevi svakodnevno stižu, a ministarka rada Zorica Kovačević prošle godine kazala je da očekuje da će se za naknadu prijaviti blizu 10.000 majki.

Ipak, Kovačevićn je za CdM rekla da nije iznenađena ovim brojkama, a očekuje još zahtjeva.

“I kada je Zakon bio u prijedlogu i kada smo razgovarali sa poslaničkim klubovima raspolagali smo informacija da će se prijaviti veliki broj žena, iako je predlagač govorio da će ih biti oko 5.000. Mi smo sumnjali da će to biti ogroman broj i najnoviji podaci nas nijesu iznenadili. Ovo je prvi nalet i znamo da jedan broj žena i dalje prikuplja dokumentaciju za podnošenje zahtjeva“, rekla je Kovačević.

Veliki broj žena, dodaje ona, koje su u radnom odnosu u prosvjeti, zdravstvu i ostalim firmama koje se bave trgovinom, uzimaju otpremnine i prijavljuju se za naknade.

“Preko 1.500 žena je podnijelo zahtjev kako bi se odrekle peznije i dobile naknadu. To su vjerovatno korisnici kojima su penzije bile ispod visine nadoknade- tj. 193 ili 330 eura. Sve će to biti ogroman teret za budžet. Mi čak mislimo da će za naknade biti potrebno između 30 i 40 miliona eura“, istakla je Kovačević.

Koliko će žena primiti naknadu i u kojom mjeri će budžet biti opterećen, Kovačević kaže da će se znati krajem februara kada se odradi prvi presjek i obave prve isplate.

“Već sad kad smo uvidjeli koji je to broj žena, sigurni smo da će sredstva u budžetu biti nedovoljna za ovu namjenu“, istakla je ona.

Ukoliko bude falilo novca najvjerovatnije će se pribjeći rebalansu.

“Vidjećemo šta će uraditi Ministarstvo finansija i Vlada Crne Gore da li će pribjeći rebalansu budžeta ili naći drugo rješenje za ovu situaciju“, naglasila je Kovačević.

Iako su u Ministarstvu zabrinuti, Kovačević kaže da su spremni da transparentno sprovedu Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti do kraja.

“Što se tiče okruženja, poslije Hrvatske imamo najveća materijalna davanja u oblasti socijalne i dječije zaštite“, zaključila je ministarka Kovačević.

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top