Kovač vlasnik trećine Capital Investa | Ekonomist

Kovač vlasnik trećine Capital Investa

Bivši hrvatski reprezentativac i nekadašnji fudbaler Bajerna, Dortmunda, Juventusa i zagrebačkog Dinama Robert Kovač postao je vlasnik 32,55 odsto crnogorske mikrofinansijske institucije (MFI) Capital Invest, pokazuju podaci iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS).

Kovač je rođeni brat proslavljenog hrvatskog fudbalera Nika Kovača, kojem je ranije bio pomoćni trener dok je rukovodio hrvatskom fudbalskom reprezentacijom, a danas je pomoćni trener u Ajntrahtu iz Frankfurta.

Osnivači nove mikrofinansijske institucije u Crnoj Gori, Capital Invest, u prvoj polovini ove godine, sa po 50 odsto vlasništva bili su Njemac turskog porijekla Erhard Pačariz i Slovenac Matjaž Trtnik, godinama poznat kao trgovac na crnogorskim berzama.

Pačariz je, prema poslednjim podacima iz CRPS, prepustio Kovaču 32,55 odsto vlasništva, Seadi Dvoržak 7,5 odsto, a zadržao 9,95 odsto vlasništva u ovoj mikrofinansijskoj instituciji registrovanoj u Beranama.

MFI Capital Invest je 11.aprila ove godine dobila dozvolu za rad i uskoro bi trebalo da počne sa osnovnom djelatnošću – plasiranjem kredita posredstvom dvije poslovnice u Beranama i Podgorici.

Izvršni direktor MFI Capital Invest Predrag Jovanović potvrdio je Vijestima ulazak bivšeg hrvatskog fudbalera Roberta Kovača u vlasničku strukturu ove MFI.

“Izražavam profesionalno i lično zadovoljstvo što je poznato fudbalsko ime postalo dio naše vlasničke strukture. Očigledno je da postojeća regulativa u Crnoj Gori daje sigurnost stranim ulagačima. Infrastruktura MFI je postavljena i vrlo brzo ćemo početi sa osnovnom djelatnošću-kreditiranjem kroz dvije poslovnice u Beranama i Podgorici”, najavio je Jovanović.

Jovanović je bivši direktor kablovskog operatera BBM, predsjednik odbora direktora Swiss osiguranja, a prije 12-ak godina bio je i direktor društva koje je upravljalo HLT fondom.

Ranije na finansijskom tržištu u Crnoj Gori dvije mikrofinansijske institucije vremenom su prerasle u komercijalne banke. To su bile nekadašnja Oportjuniti, a sada Erste banka, kao i Lovćen banka. Nije poznato, za sada, kakvi su dalji planovi gazda nove mikrofinansijske institucije Capital invest.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top