Kotor regionalni partner u razvoju preduzetništva | Ekonomist

Kotor regionalni partner u razvoju preduzetništva

Opština Kotor biće partner u projektu IPA prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore pod nazivom ‘Prekogranična saradnja i konkurentnost malih i srednjih preduzeća- 3C4SME’ čiji je cilj razvoj inovativnih mali i srednjih preduzeća u regionu.

Vodeći partner na projektu je Asocijacija zanatlija i malih preduzeća Pulje iz Italije a ostali partneri su Asocijacija zanatlija i malih preduzeća regije Molize iz Italije, Opština Fier iz Albanije, Centar za razvoj biznisa iz Albanije, Opština Kotor i Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Crne Gore.

“Projekat je pripremljen sa ciljem jačanja konkurentnosti u regionu i pružanja podrške aktivnostima iz sfere biznisa kao i malim i srednjim preduzećima posebno u pogledu poboljšanja pristupa finansiranju inovativnih projekata”, kazali su iz Opštine Kotor.

Oni ističu da je istraživanje regionalnog tržišta sprovedeno prilikom pripreme te projektne ideje pokazalo da je nedostatak pristupa odgovarajućim finansijskim instrumetima zbog izloženosti riziku najveći izazov za mala i srednja preduzeća.

“Podrška tog projekta fokusira se na pružanje smjernica za jačanje strategija podrške i finansiranja inovativnih malih i srednjih preduzeća u regionu”, navodi se u saopštenju.

Iz Opštine KOtor napominju da pilot aktivnosti koje će se sprovoditi na teritorijama obuhvaćenim projektom predviđaju fazu analize i proučavanja regionalnih sistema na normativnom nivou.

“Predmet analize će takođe biti dostupni finansijski instrumenti u oblasti intervencije, pristup koji mala i srednja preduzeća imaju njima i postojeće dobre prakse na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i evropskom nivou”, kazali su iz kotorske Oštine.

Partneri u projektu, dodaju, treba da iskoriste svoje znanje i iskustvo i obezbijede razmjenu dobre prakse, prekograničnih mreža i održivost projekta.

“Podsjećamo da Opština Kotor u svojstvu vodećeg partnera uspješno sprovodi projekat ‘Bolji pristup rastu, klasteri i konkurentnost-umrežavanje u Jadranskom regionu-BACAR’ posvećen jačanju konkurentnosti MSP kroz jačanje institucionalne infrastrukture i uvođenje koncepta klasterizacije sa budžetom od 1.019.844 eura za sve partnere”, zaključuje se u saopštenju.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top