Kotor i Dubrovnik će raditi na stvaranju gradova po mjeri stanovnika

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković boravio je danas u zvaničnoj posjeti Kotoru i bio gost predsjednika Opštine Vladimira Jokića. Na zajedničkom sastanku dvojice predsjednika i njihovih saradnika razmotrene su mnoge teme značajne za život i razvoj dva stara grada na obali Jadrana, saopšteno je iz Opštine Kotor.

Gradonačelnik Franković je ocijenio da današnji susret označava početak bolje i snažnije saradnje dva grada koji su pod zaštitom UNESCO-a i koji se susrijeću sa sličnim problemima, kao što je veliki broj kruzera i izletničkih gostiju, zbog čega su opterećena istorijska jezgra gradova i smanjen kvalitet života stanovnika.

Podsjećajući na projekat „Respect the City“  koji se u Dubrovniku realizuje sa ciljem uvođenja reda u odijevanje i ponašanje turista, te smanjenje gužvi u saobraćaju turističkih autobusa, gradonačelnik Dubrovnika je istakao da je ubuduće potrebno što više zajedničkih sastanaka na ovu temu, kako bi se problem riješio. Franković je naglasio da bi saradnju dva grada trebalo proširiti i na ostale gradove koji se nalaze na itinererima kruzing kompanija, kako bi zajednički učestvovali u kreiranju rasporeda dolazaka kruzera. Organizovanje gradova na rutama kruzing kompanija je neophodno, jer treba preduzeti sve kako bi oni postali gradovi po mjeri građana.

Prenoseći pozitivna iskustva Društva prijatelja dubrovačkih starina, gradonačelnik Franković je ukazao i na mogućnost saradnje u oblasti obnove spomeničke baštine, naglašavajući da dio budžetskog novca mora biti namjenski određen za obnovu spomeničkog fonda.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić je naglasio da su na radnom sastanku razmijenjena iskustva o zajedničkim problemima i mogućim načinima njihovog prevazilaženja, pri čemu je posebno ukazano na uticaj kruzing turizma na život stanovnika oba grada, uz razmatranje mogućnosti kako taj problem prevazići i od njega stvoriti razvojnu šansu.

Razgovarano je i o statusu gradova pod zaštitom UNESCO-a, što, prema riječima predsjednika Jokića, i Dubrovniku i Kotoru pruža velike šanse, ali donosi i značajnu odgovornost.

Jokić je istakao da prvi susret sa gradonačelnikom Dubrovnika označava početak temeljne, dobre saradnje dva grada, navodi se u saopštenju.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top