Kostić: Autoput nosi velike rizike, ali i potencijale za izgradnju privrede | Ekonomist

Kostić: Autoput nosi velike rizike, ali i potencijale za izgradnju privrede

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić tvrdi da izgradnja autoputa Bar-Boljare nosi velike fiskalne rizike po održivost javnih finansija, te da je potrebno dosta vremena da prođe da bi se efekti izgradnje osjetili na privredu, a naročito na standard građana.

– Izgradnja autoputa nosi velike rizike po održivost javnih finansija, ali i velike potencijale za privredu. Ipak, potencijali su potencijali dok ne budu realizovani, a to zavisi od mnogo faktora- kazao je Kostić za agenciju Mina.

Analitičar smatra da su visoka stopa nezaposlenosti, visok javni dug i deficit eksternog sektora, slaba konkurentnost, pad standarda stanovništva i regionalna disproprcija u razvoju, ključni problemi koji opterećuju crnogorsku ekonomiju.

-Problemi koji su postali trajna karakteristika ekonomije izraz su odlaganja neophodnih strukturnih reformi u privredi i društvu i nespremnosti da se one sprovedu – smatra Kostić.

Sa rješavanjem problema tupka se u mjesto, jer ne postoji društveni konsenzus o strategiji i pravcima razvoja Crne Gore, pa se kao posljedica toga na račun pitanja razvoja realizuju razni politički i drugi interesi, iako bi trebalo da bude obrnuto.

Kada je riječ o ekonomiji regiona i šire, Kostić je rekao da prognoze nisu optimistične, a da im naročito ide na ruku ukrajinska kriza i sankcije međunarodne zajednice Rusiji, koje snažno utiču na redukciju ukupnog obima privrednih aktivnosti.

 

Izvor: mina-business

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top