Košta 9 dolara, a potresa bilionsko tržište | Ekonomist

Košta 9 dolara, a potresa bilionsko tržište

Najjeftiniji računar na svijetu, sa cijenom od čitavih devet dolara, mogao bi da ozbiljno uzdrma tržište kompjutera, javlja Russia Today.

Minijaturni računar C.H.I.P. je veličine kreditne kartice, ali je sposoban da obavlja sve funkcije koje su potrebne jednom kompjuteru.

C.H.I.P. omogućava da se radi u Wordu, pretražuje net ili igraju igrice, a sa cijenom od 9 dolara je ubjedljivo najjeftiniji kompjuter na svijetu.

Cijena je još impresivnija kada se ima u vidu da nasuprot C.H.I.P.-u, trenutno najskuplji notebook na svjetskom tržištu košta okruglo milion dolara, dakle 111.111 puta više.

Poznavalac prilika u svijetu tenologije, Brad Jones, mišljenja je da bi ovakve jeftine naprave mogle uskoro da postanu ozbiljni rivali daleko popularnijim uređajima.

Ukoliko neko želi vrhunski uređaj u pogledu kvaliteta, dizajna i slično, odlučiće se na proizvode Applea. Međutim, projekti kao što su C.H.I.P. mogu da postanu mnogo popularniji među ljudima koji žele da uklope finansijski efekti sa praktičnošću, odnosno ako žele za mnogo manji novac uređaj koji će da “obavi posao”, smatra Jones.

Najeftiniji kompjuter na svijetu razvila je kompanija Next Thing. Veličine kreditne kartice, C.H.I.P. pokreće 1 GHz R8 ARM procesor sa 512 MB RAM i 4GB interne memorije, a tu su i Wi-Fi, kao i Bluetooth 4.0. Poređenja radi, Raspberry Pi B i B+ nude četverojezgrovni procesor na 900 MHz.

 

Izvor: BIZLife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top