Kosovo: Investicija u ski centar | Ekonomist

Kosovo: Investicija u ski centar

Koncesionar se obavezao na 409 miliona eura ulaganja u 17 godina, što bi postala najveća strana investicija nakon rata na Kosovu.

Vlada Kosova potpisala je ugovor sa francusko-andorskim konzorcijumom o davanju Ski centra Brezovica u koncesiju na 99 godina.

Koncesionar se obavezao na 409 miliona eura ulaganja u 17 godina, što bi postala najveća strana investicija nakon rata na Kosovu.

Najavljeno je otvaranje gotovo 1.000 radnih mjesta u samom turističkom centru. Ski centar Brezovica nalazi se u opštini Štrpce na jugu Kosova, sa većinski srpskim stanovništvom, a svaki drugi radno sposobni stanovnik je nezaposlen.

“Predviđeno je da 165 miliona eura bude uloženo tokom naredne tri  godine. Projekat će uticati na ekonomski razvoj opštine Štrpce, ali i cijelog Kosova. Očekujemo otvaranje četiri hiljade novih radnih mjesta. Ugovor će stupiti na snagu nakon šest mjeseci. U međuvremenu, obje strane moraju ispuniti svoje obaveze“ kazala je ministarka trgovine i industrije Kosova, Kimete Bajrami.

“Za 180 dana počinju građevinski radovi. Do tada se moramo finansijski pripremiti i vidjeti kako će ulaganje uticati na okolinu i zajednicu. Ovo je veliki projekt za Kosovo i ponosni smo na to što smo izabrani da ga realizujemo.“, zaključio je predstavnik koncesionara Pascal Roux.

Prethodno je objavljeno da je, osim gradnje novih skijaških staza sa osvjetljenjem, modernih žičara i hotela, predviđena  gradnja akva-parka. To bi Šar planinu učinilo atraktivnom tokom cijele godine.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top