Kosovo i Albanija spajaju energetske sisteme | Ekonomist

Kosovo i Albanija spajaju energetske sisteme

Firma Hrvatski Dalekovod gradi na Kosovu, dok firma Energoinvest iz Bosne i Hercegovine radi na izgradnji dalekovoda na teritoriji Albanije.

Priština i Tirana nastoje da spoje energetske sisteme Kosova i Albanije, što bi dovelo do energetske stabilnosti, a u toku je izgradnja tzv. “energetskog autoputa”, koji bi trebalo da omogući razmjenu struje.

Al Jazeerin novinar Avni Ahmetaj posjetio je radnike hrvatske firme Dalekovod koji, metar po metar, spajaju dva energetska sistema. Posao nije lak, jer većinu vremena rade na visini 40 metara. Bezbjednost je na prvom mjestu. “Sve što se diže teško je. Kad si gore na stubu moraš se paziti da se nešto ne desi”, kaže Dario Jagodić, radnik Dalekovoda. Radovi na izgradnji dalekovoda, dužine 240 kilometara, trebali bi da se završe početkom naredne godine.

Hrvatska firma Dalekovod gradi na Kosovu, dok Energoinvest, firma iz Bosne i Hercegovine radi na izgradnji 400-kilovoltnog dalekovoda na teritoriji Albanije. Cijeli projekt, sa kompletnom opremom, vrijedan je blizu 70 miliona eura.

“To je sistem koji je povezan. Nije to parcijalno, samo Priština – Tirana. Ako se povežu Priština i Tirana to znači da gdje god postoji veza Prištine i gdje god postoji veza Tirane, mislim na dalekovode, moguće je prenositi energiju”, objašnjava Josip Đurđević, poslovođa u Dalekovodu.

Sva struja koja se proizvodi u Albaniji je iz hidroelektrana, dok 98 posto energije koja se proizvodi na Kosovu dolazi iz termoelektrana. Kombinacija dva energetska sistema će značajno uticati na stabilnost snabdijevanja energijom, kažu stručnjaci. “Kombinacija između ovih kapaciteta u Albaniji i na Kosovu je idealna, jer tada bismo imali 50 posto energije iz hidroelektrana i 50 posto energije iz termoelektrana, i to predstavlja idealan balans”, kaže Naim Bejtullahu, izvršni direktor u kosovskoj firmi za transmisiju i tržište električne energije.

No, struje nema dovoljno – ni u Albaniji, ni na Kosovu. “Dalekovod koji se gradi može podstaći zvaničnike koji odlučuju da obje zemlje stvaraju zajedničku strategiju za razvoj proizvodnih kapaciteta. To bi uticalo na bolje snabdijevanje i na cijenu električne energije”, dodaje Bejtullahu.

Krajem prošle godine, Vlada Kosova dodijelila je projekt izgradnje nove termoelektrane, kapaciteta 600 megavata, američkoj kompaniji Contour Global. Ako sve bude teklo po planu, do početka naredne godine trebalo bi da se potpiše i ugovor. “Procjenjuje se da će izgradnja koštati blizu milijardu eura. Postoji konsenzus za ovaj projekat. Izgradnja novih kapaciteta za proizvodnju električne energije je neophodan uslov za ekonomski razvoj, i to nema alternativu”, navodi Blerand Stavileći, ministar za ekonomski razvoj.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top