Korisnici Mozilla Firefoxa izloženi opasnom sigurnosnom propustu | Ekonomist

Korisnici Mozilla Firefoxa izloženi opasnom sigurnosnom propustu

Web prtrazivači su oduvijek “omiljena meta” onih koji se žele dokopati vaših privatnih podataka, ovog puta otkriven je ozbiljan propust u Mozilla Firefoxu.

Vijest o tome objavljena je na službenom Mozilla sigurnosnom blogu, gdje se detaljno opisuje o kakvom se tačno propustu radi, koje su platforme najugroženije i sugeriše se, naravno, promptna nadogradnja ovog popularnog web pretraživača. Konkretno, Mozilla Firefox ima “rupe” u svojem integrisanom PDF pretraživaču i JavaScritpu, a iste omogućavaju “hakerima” da se domognu datoteka koje sadrže povjerljive i privatne podatke, koje iskorištavanjem propusta mogu postaviti na – server koji se nalazi u Ukrajini. Ne treba posebno napominjati kako se vaše korisničko ime (ili imena) i pripadajuće lozinke sigurno neće koristiti u plemenite svrhe…

Korisnici koji rade na Appleovim Mac računalima nisu ugroženi, “bug” je otkriven na Windows i Linux operativnim sistemima, a kompromitovane mogu biti datoteke koje inače koriste, uslovno rečeno, napredniji korisnici. Tako se na primjer na Windowsima kroz propust u Firefoxu “skeniraju”, između ostalih, FTP konfiguracijske datoteke i druge datoteke koje sadrže pristupne podatke za razne račune i servise. Što se tiče Linuxa, otprilike je ista stvar, “cilj” su takođe konfiguracijske datoteke i direktorijumi s korisničkim podacima. Iz Mozille napominju kako svi korisnici mogu izbjeći probleme ako nadograde svoj Firefox na verziju 39.0.3, dok korisnici Enterprise verzije moraju preuzeti verziju 38.1.1.

Izvor zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top