Korisni savjeti za vlasnike manjih preduzeća - Ekonomist

Korisni savjeti za vlasnike manjih preduzeća

Kada vodite svoj biznis, ima mnogo ljudi i projekata koji troše vaše vrijeme i pažnju. Teško je da utvrdite gdje da fokusirate resurse. Vaša produktivnost utiče na produktivnost kompanije, i to je ključna stvar da ostanete efikasni.

Pročitajte savjete iskusnih preduzetnika koji će vam pomoći da zadatke poređate po važnosti, da izbjegavate sve što vam odvlači pažnju na Internetu, da donosite prave odluke, i još mnogo toga.

Neka lista prioriteta bude kratka
Kada imate na papiru sve što treba da uradite, čini vam se da je lista suviše dugačka. Chris Licata, koji posjeduje uspješnu firmu “Blake’s All Natural Foods” rekao je za Entrepreneur da ne postoji takva stvar kao lista prioriteta koja sadrži više od 10 tačaka.
Licata savetuje da preduzetnici treba da imaju kratku listu prioriteta da bi time ostali fokusirani na zaista važne projekte.

Sastanke skratite na 30 minuta
Sastanci se često otežu na sat vremena, iako se sve može završiti za oko 30 minuta ili manje. Neka vam bude navika da sastanke uobličite u tih 30 minuta, osim ako postoji tema koja iziskuje više pažnje.

Provedite bar jedan dan mjesečno razmišljajući dugoročno
Osnivač kompanije GoodData Roman Stanek rekao je za Business Insider da strategija pametnog razmišljanja često bude izgubljena u naizmjeničnim pozivima i sastancima, dan za danom. On savjetuje da bi lideri trebalo da voze bicikl ili da upražnjavaju neku drugu aktivnost sami koja im pomaže da razbistre um. Na taj način oni se mogu koncentrisati na pitanja – “Kuda ide industrija, da li kompanija ide u dobrom pravcu, šta bi trebalo da poboljšamo, a šta da radimo drugačije…”

Izbjegavajte opširne analize prije donošenja zaključka
Prema Jamesu Watersu koji je radio kao zamjenik direktora za raspored u Bijeloj kući, nekad treba da donesete odluku iako imate nepotpune informacije – što je veoma neugodno. Waters kaže da je to nešto sa čim se Bijela kuća suočava svakog dana. Drugim riječima, uradite  koliko god je potrebno analiza i sakupite što je više moguće podataka, ali nemojte kasniti sa trenutkom za donošenje odluka.
“To je frustracija za svakoga”, rekao je Waters.

Svake nedelje imajte bar jedan dan bez sastanaka
Odredite jedan dan nedeljno koji ćete posvetiti radu na velikim zadacima, bez ometanja. Dustin Moskovitz, jedan od osnivača Facebooka, i direktor kompanije Asana, kaže za sebe da sastanke odbija srijedom. “To je veoma vrijedna alatka da oslobodite sebi dovoljno mjesta za rad na većim projektima”, rekao je Moskovitz.

Neka radni prostor bude uredan
Bilo da radite od kuće ili iz kancelarije, male izmjene u samom uređenju prostora mogu mnogo da pomognu. Prostor, a pogotovo radni sto bi trebalo da bude uredan. Takođe neka vam bude prijemčiv, možete ga učiniti ličnim tako što ćete staviti slike vaših prijatelja ili porodice. I neka bude uvijek dovoljno (dnevnog) svetla.

Neka vam zdravlje bude prioritet
Ne započinjite biznis ili ne vodite svoju firmu ukoliko vas sve to košta zdravlja. Istraživanja pokazuju da su loša ishrana i manjak fizičke aktivnosti povezani su sa manjkom produktivnosti na poslu.
Takođe, ohrabrite svoj tim da održava dobre navike u ishrani, i uopšte da vodi računa o zdravlju.

 

Izvor: Bizlife.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top