Kontrola kapitala u Grčkoj

Četvrtina firmi želi da se izmjesti iz Grčke. Kontrole kapitala koje su uvele vlasti u Grčkoj teško su pogodile preduzeća u toj zemlji.

Kontrole kapitala koje su uvele vlasti u Grčkoj teško su pogodile preduzeća u toj zemlji, od kojih gotovo četvrtina želi da preseli svoja sjedišta u inostranstvo, pokazala je anketa neprofitne organizacije za podršku preduzetnicima Endeavor Greece.

Endeavor Greece je sredinom jula anketirao 300 preduzeća, od kojih je 58 posto navelo da je ograničenje prekograničnih transakcija značajno uticalo na njihovo poslovanje, prenosi agencija France Presse.

“Mnoge kompanije ne mogu da uvoze sirovine ili nemaju pristup uslugama i infrastrukturi u inostranstvu”, navodi organizacija, dodavši da 23 posto anektiranih firmi planira da preseli sjedište u inostranstvo radi veće sigurnosti, stabilnosti i slobodnog toka novca, prenosi Tanjug.

Više od dvije trećine kompanija, odnosno 69 posto, zabilježilo je značajan pad prihoda, a 11 posto moralo je da smanji ili obustaviti proizvodnju zbog nestašice sirovina.

Grčka je uvela kontrole kapitala 29. juna, zatvorila banke i berzu i ograničila podizanje novca sa bankomata u nastojanju da spriječi odliv sredstava iz banaka i kolaps finansijskog sektora.

Banke u Grčkoj su u ponedjeljak otvorene, ali su kontrole kapitala i dalje na snazi.

Gotovo polovina kompanija, 45 posto, navela je da zbog kontrola kapitala kasne s plaćanjem dobavljačima.

Izvor: Agencije

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top