Kontrasankcije Rusije dobrodošle voćarima iz BH | Ekonomist

Kontrasankcije Rusije dobrodošle voćarima iz BH

Al Jazeera je posjetila jednu od brojnih plantaža u okolini Gradiške gdje su se proizvođači voća udružili.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Rusiju u posljednjih godinu dana znatno je povećan, posebno kada je riječ o voću i povrću. Ekipa Al Jazeere posjetila je jednu od brojnih plantaža voća u okolini Gradiške, gdje su se proizvođači udružili i, kako kažu, zajedno krenuli u osvajanje ruskog tržišta.

Dragoja Dojčinović iz Jablanice kod Gradiške 40 godina se bavi voćarstvom. Ima 17 hektara zasada voća, najviše jabuka i krušaka. Tržište je uvijek bilo problem zbog uvoza i niske otkupne cijene, kaže on. Uvijek je ostajalo neprodanog voća. Sve do prošle godine i sankcija koje je Evropskoj uniji uvela Rusiji.

„Ove sankcije dobro su nam došle. Zahvaljujući, evo, nekim drugim problemima u Evropi, ali mi smo imali tu sreću da smo uspjeli da iskoristimo i brzo se orijentišemo na to tržište i osvojimo ga“, ističe Dojčinović.

U osvajanje su voćari ovog kraja krenuli udruženo i osnovali kooperativu. O uspješnosti te izvozne strategije govore i podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine – u prvih šest mjeseci prošle godine iz BiH u Rusiju izvezeno je voća i povrća u vrijednosti 27.000 eura. U istom periodu ove godine samo jabuka i krušaka izvezeno je u vrijednosti više od pet miliona evra.

Ugovor o trgovini BiH i Rusija imaju već deset godina. Izvoza je bilo i ranije, ali u Privrednoj komori bosanskog entiteta Republike Srpske smatraju da ima prostora za širenje posla. Kažu da je Rusija zainteresirana i za druge proizvode. Zato bi, smatraju, olakšica bio Sporazum o slobodnoj trgovini.

„Tu se radi o međudržavnom sporazumu koji bi omogućio da se ne plaćaju carine na izvoz iz RS-a, odnosno BiH na teritoriju Ruske Federacije. Ako uzmemo jedan proizvod, ako pričamo o voću i povrću, npr. kada je u pitanju izvoz jabuka negdje između 10 i 15 posto se trenutno plaća ta carina“, objašnjava Vladimir Blagojević iz Privredne komore RS.

Voćari, uprkos tome, tvrde da im posao dobro ide. Novo tržište ojačalo im je položaj i na domaćem terenu, pa se nadaju dobroj zaradi, jer je ova godina izuzetno plodonosna. „Za sada se, evo, dobro pokazalo na otkupu kruške i šljive. Znači da ta kooperativa ima svog smisla, a ostalo je sve sada na nama“, govori Dojčinović, inače član Udruženja voćara RS.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top